Thursday, December 10, 2009

Arjuna's School Holiday

Cuti sekolah anakanda ku arjuna,tak sempat nak spend masa yg byk,coz dia byk sgt masa dgn bonda dia,ke sana sini depa bw bercuti,so b4 nk p umrah next week,sy plan utk bw arjuna "back to nature"...malam b4 that bw dia tgk movie dulu,tgk kartun la AstroBoy,enjoy gak...pastu nmpak chipmunk ni,arjuna suka gak...ajak la bergambar

keesokan harinya,nak bgn awal,tp terlena smpai kul 9.30,kelam kabut bgn mnadi bila tunangku n adiknya dh ada dpn umah,kelam kabut mandikan arjuna,bfast kat umah then keluar umah jam 10pagi bertolak ke Kuala Gandah,kejap jer,sejam lebih,tgh laju2 keta2 bg lampu tinggi,slow kan speed,then nampak la roadblock speed trap,fuh terlepas...

ini dia tmpat yg dituju,alhamdulillah,smpai terus register,tiada bayaran dikenakan,lepas tgk gajah2 yg ada kat situ,nak tunggu activiti bersama gajah,jam 2pm baru start,so kami keluar p deerland,kira2 2km dr tmpat ni



deerland dewasa MYR5,kanak2 MYR3,berbaloi la dgn experience kat situ,duit tu sedekah for haiwan n penjaga2 kat situ.Arjuna kira berani gak bagi makan rusa,sentuh rusa,beruang,kami letak susu atas tapak tgn,then beruang tu jilat,arjuna berani pastu dia gelak kuat coz geli,cuma arjuna takut snake,dia lari jauh2...byk gak burung n haiwan lain kat situ,tp bukan haiwan besar2 la,yg besar rusa,beruang jer,yg color brown cute tu sebenarnya jebon bahasa kampung,if malaysia punya color hitam,atau org panggil cemperlai,musuh ular ni,muka je cute tp ular pun mati wo kena gigitan dia







then patah balik ke tempat gajah,tgk video show pasal rescue gajah,kemudian aktiviti bg makan gajah,arjuna happy sgt2,bg mkn tak henti..dia suka gajah,dia kata my favaourite animal...



patutnya byk gambar lagi boleh amik,tp sy pulak yg terlebih excited dgn gajah2 ni,smpai gambar naik gajah pun tak amik,enjoy bg makan gajah,suap smpai mulut..emm bestnya back to nature,hope ada masa lg lepas ni nak p masuk hutan dgn arjuna,camping,next school holiday la..cuma frust tak dpt mandi dgn gajah coz paras air sungai naik,bahaya,takpe next time k,love u arjuna,love u tunangku...

Thursday, October 29, 2009

WAKAF PERIGI / TELAGA

gambar hiasan

ATAU SILA KE www.hajiumrah2u.blogspot.com

blog khas Upah/Badal Haji & Umrah / Pakej Umrah / Korban & Aqiqah di Kemboja / Wakaf Perigi

Salam kepada semua,saya ingin berkongsi ilmu dan maklumat tentang amal jariah yang jarang orang tahu tetapi besar fadhilat dan ganjarannya di sisi ALLAH S.W.T iaitu "WAKAF PERIGI / TELAGA" sebagai sumber air untuk kegunaan ramai. Terutamanya di kwsn yg sukar utk memperolehi sumber air,maka dgn adanya perigi / telaga ini,masyarakat setempat dpt menggunakannya utk beribadah,kegunaan harian,makan,minum, utk ternakan,tanaman dan sebagainya,bygkan selama mana air itu ada,selagi itu ganjaran pahala dihitung ALLAH tanpa putus,maka berkekalan walau seseorang itu telah meninggal dunia dan berada di alam barzakh,insyaAllah kekal ke hari akhirat sebagai bekalan.

Peta Negara Kemboja / Cambodia

apa kaitan negara Kemboja dgn tajuk yg saya post ni?Buat pengetahuan semua,syarikat tmpat saya bekerja melancarkan program korban aqiqah di kemboja..dan mengapa dibuat disana?kerana pada kami mereka benar2 memerlukan, Hj Hashim tuan sy telah melawat beberapa kampung di sana sebelum Ramadhan 1430 lepas,majoriti umat Islam di sana hidup melarat, susah,miskin,kurang kemudahan asas seperti air, elektrik, makan, minum.Untuk merasai daging lembu kambing,memang Hari Raya AidilAdha paling dinantikan,sungguh sedih melihat keadaan rumah tmpat mereka berteduh,pondok2,madrasah,surau2 dan masjid,memang ramai rakyat Malaysia yg menghantar derma,wakaf ke sana,tetapi mereka masih memerlukan.Mereka tidak malas,tetapi mereka tiada modal,semua barang MAHAL, dalam USD kebanyakan barangan,umat Islam tertindas.Bygkan bagaimana anak2 mereka belajar?sukar bagi Ulama2,tuan2 guru nak sebarkan Islam di sana,namun semangat mereka dgn keimanan yg jitu,mereka dpt harungi semua ini dan Allah buka hati ramai Muslim utk membantu mereka di sana.

FADHILAT / KELEBIHAN MENGGALI TELAGA ATAU MENYEDIAKAN SUMBER AIR SEBAGAI AMAL KEBAJIKAN
1. Daripada Anas Bin Malik, bahawa dia pernah berjumpa Rasulullah S.A.W lalu bertanya, “Ya Rasulullah, sesungguhnya ibu saya telah meninggal dunia dan dia tidak berpesan (buat amal jariah untuknya). Adakah sampai pahala kepadanya jika saya bersedekah untuknya?” Rasulullah menjawab “Ya, hendaklah kamu sedekah melalui sumber air”. (Hadith Anas Riwayat Tabarani)

2. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah S.A.W bersabda “Tiada sedekah yang lebih besar ganjaran pahala melebihi air”.
(Hadith Abu Hurairah Riwayat Baihaqi)

3. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda bahawa daripada amal dan kebajikan yang akan mengikuti seseorang muslim itu selepas kematiannya ialah ilmu yang dia ajar dan sebarkan, anak soleh yang dia tinggalkan, Al-Quran yang dia wakafkan, masjid yang dia telah bina, rumah sabil (rumah tumpangan) yang dia telah bina, tali air yang dia telah alirkan, sesuatu sedekah yang telah dihulurkan semasa sihat daripada hartanya semasa hidup.
(Hadith Abu Hurairah Riwayat Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah)

4. Daripada Anas Bin Malik seperti hadith dari Abu Hurairah kecuali riwayatnya berbunyi , tujuh perkara akan berterusan pahala kepada hamba Allah walhal dia sudah berada di alam kubur ialah seorang yang telah mengajar ilmunya atau membina tali air atau menggali telaga atau menanam pokok (kurma) atau membina masjid atau mewakafkan Al-Quran atau meninggalkan anak yang soleh yang beristighfar untuknya selepas mati.
(Hadith Anas Riwayat Bazzar)

5. Daripada Saad Bin Ubaidah, beliau bertanya kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah sepanjang ibu saya telah meninggal dunia, apakah sedekah paling afdal untuknya?” Rasulullah S.A.W bersabda “Air…” . Lalu beliau telah menggali sebuah telaga dan berkata “Ini untuk ibu Saad….”
(Hadith Saad Riwayat Abu Daud)

6. Daripada Jabir, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda “Sesiapa telah menggali telaga, tidak meminum airnya oleh yang bernyawa samada manusia atau jin atau burung melainkan Allah mengganjari pahala baginya di hari qiamat.
(Hadith Jabir Riwayat Ibnu Hibban)

7. Daripada Ali bin Hasan bin Syaqiq, katanya saya mendengar daripada Ibnu Al Mubarak, iaitu setelah seorang bertanya kepadanya, “Wahai Abu Abdul Rahman (nama timangan Ibnu Al Mubarak), bisul keluar daripada lututku, semenjak tujuh tahun puas saya berubat dengan pelbagai rawatan, ramai tabib yang telah saya minta nasihat tapi semua tidak berkesan”, maka Ibnu Al Mubarak menjawab “Pergilah dan carilah suatu tempat yang orang ramai perlukan air, disana galilah telaga. Sesungguhnya saya berharap air yang terbit di sana akan menghentikan darah daripada bisulmu”. Maka lelaki itu telah lakukan apa yang dinasihatkan lalu sembuhlah ia.
(Hikayat Ali Bin Hasan dalam Kitab Matjar Rabib Al-Dimayahi)

CARA UNTUK MEWAKAFKAN PERIGI / TELAGA:
TIADA BAYARAN YANG KHUSUS DIPERLUKAN UNTUK TUJUAN DI ATAS, NAMUN SAYA TELAH DIBERITAHU KOS UNTUK MEMBINA SEBUAH PERIGI SEHINGGA DAPAT DIGUNAKAN IALAH SEBANYAK RM700 (TUJUH RATUS SAHAJA),NAMUN KITA BOLEH WAKAFKAN BERAPA SAHAJA YG KITA MAHU SEIKHLAS HATI,JIKA TIDAK MENCUKUPI,MAKA SATU PERIGI ITU DIKONGSI RAMAI KOSNYA SUPAYA RAMAI2 MEMPEROLEHI GANJARAN PAHAL DI SISI ALLAH,ITU TUJUAN KAMI SEBENARNYA. UNTUK TUJUAN DI ATAS,ANDA BOLEH BERJUMPA DGN HJ HASHIM ATAU SAYA MENYERAHKAN WANG UTK TUJUAN WAKAF PERIGI ATAU MEMASUKKAN WANG KE DALAM AKAUN:

MAYBANK HARMONY EXCELLENCE 5645 5711 8138

JANGAN LUPA UNTUK MAKLUMKAN KEPADA SAYA 019-223 7048 ATAU HJ HASHIM 019-241 2120 SETELAH ANDA MEMASUKKAN WANG ANDA KE DALAM AKAUN.

Kami telah bertanya kepada beberapa alim,ulama,tuan guru,ustaz,niatlah utk wakafkan perigi tersebut kerana Allah, juga boleh niat untuk sembuhkan penyakit yang sukar disembuh, untuk mendapatkan sesuatu hajat yg besar,yang amat2 dikehendaki,semuanya terserah kepada ALLAH jua hendaknya..insyaALLAH dimakbulkan.

Friday, October 2, 2009

KORBAN & AQIQAH DI KEMBOJA

ATAU SILA KE www.hajiumrah2u.blogspot.com

blog khas Upah/Badal Haji & Umrah / Pakej Umrah / Korban & Aqiqah di Kemboja / Wakaf Perigi










borang Korban & Aqiqah (sila click dan print)

KORBAN AQIQAH DI KEMBOJA

SAYA INGIN MENGAJAK SEMUA UNTUK SAMA-SAMA KITA MENYERTAI PROGRAM KORBAN & AQIQAH DI NEGARA KEMBOJA. MENGAPA SAYA BUAT DI KEMBOJA? TUAN SAYA TELAH PERGI MELIHAT DENGAN MATA DAN KEPALA SENDIRI BAGAIMANA KEHIDUPAN MASYARAKAT ISLAM DI SANA.GOLONGAN MUSLIM ADALAH MINORITI DI NEGARA TERSEBUT,DAN MAJORITI MUSLIM DI SANA HIDUP DAIF,MISKIN,MELARAT,SERBA KEKURANGAN DARI SEGI KEPERLUAN ASAS SEPERTI MAKANAN,SUMBER AIR BERSIH,PENDIDIKAN,SOSIO-EKONOMI DAN SEBAGAINYA. TUAN SAYA TELAH KENAL PASTI SIAPA YANG PATUT BERURUSAN,MASJID MANA DAN KAMPUNG MANA YANG SEPATUTNYA DAPAT BANTUAN.

SAYA TIDAK SANGKA MASIH ADA ORANG YANG HIDUP DALAM KEADAAN BEGINI,AIR BERSIH TERPAKSA BERJALAN JAUH KE DALAM BUKIT ATAU AMBIL SAJA DARI SUNGAI,PERIGI JUGA ADA DIBINA DARI HASIL WAKAF,NAMUN JUMALH PERIGI ADALAH KURANG BERBANDING JUMLAH PENDUDUK DI SATU2 KAMPUNG,JANGAN KATAKAN DAGING,AYAM,HATTA BERAS JUGA MAHAL UNTUK DIBELI,EKONOMI DIKAWAL OLEH KOMUNIS DAN BUDHA,UMAT ISLAM DI SANA MELARAT.

JADI SAYA MENGAJAK UNTUK KITA BERIBADAH SAMBIL MEMBANTU MEREKA,DEMI MEMBANTU MENYEBARKAN SYIAR ISLAM,DEMI UMAT ISLAM,WALAU SEDIKIT,ALLAH AKAN KIRA SEMUA ITU DI AKHIRAT KELAK,DI MALAYSIA JUGA BOLEH MENUNAIKAN IBADAH KORBAN AQIQAH,NAMUN DI NEGARA KITA ALHAMDULILLAH,ORANG MISKIN DICARI,DIBELA,TIADA YANG MELARAT SEPERTI MEREKA. KADANG2 DAGING KORBAN BERLEBIHAN DAN DIBIARKAN BUSUK DI PINTU PAGAR KWSN TAMAN2 PERUMAHAN,INI DISAKSIKAN SENDIRI OLEH SAYA SETIAP TAHUN.


KORBAN / AQIQAH SATU BAHAGIAN LEMBU HANYA RM250 SAHAJA
KORBAN / AQIQAH SEEKOR KAMBING HANYA RM450 SAHAJA

*TERMASUK KOS PENGURUSAN,MASAK DAN LAIN-LAIN
*SIJIL DISEDIAKAN BAGI PESERTA PROGRAM INI

JADI,SUMBANGLAH PADA MEREKA YANG BENAR2 MEMERLUKAN,CLICK BORANG,ISI BORANG,FAX BORANG DAN SLIP MASUK DUIT/CEK KE PEJABAT SAYA
HBGI SAYA 019-2237 048
AKAUN MAYBANK ANH GEMILANG 5648 1000 4138
FAX: 03-4142 4926

Thursday, July 16, 2009

SELAMAT TINGGAL 28

salam buat semua,selamat tinggal umur 28,maka sudah mencecah 29 tahun umurku,agak surprise la apabila tunangku berpakat untuk bawa kek ni dengan kwn2 (muaalim&lin),ingat takda kwn2 yg nk rai,rupanya tunang dh setup n beli kek ni
tq so much buat tunang tercinta,dr kecik tak pernah buat parti2 bday ni,so bila dah besar ada kwn2,ada je sambutan,surprise,tq la buat semua
ni baju yang tunang bagi last year,tertulis 28 kt situ,tshirt simple tp sedap pakai n ranggi gak...saje pakai di hari terakhir berumur 28,kebetulan makan di NZ sebelum tu di meja number 28 gak,lupa amik gambar meja

ni angah,apa nama betul pun tak tanya..pomen bmw,tak sangka 3hari lepas dpt tau bday kami sama cuma dia awal setahun,so bw gak kek tu,jumpa dia kat pelita ampang point,celebrate dgn dia,minum tongkat ali,maggi goreng,sembang sampai 4pagi...


adinova ni the only hadiah saya dpt on my bday,hehe,ada gak hadiah tu,tak gamak nk sepak bola dgn kasut ni,silap2 pakai jalan2 jer,suka sebab ranggi n putih,tq sayang..

syukur alhamdulillah,kerana masih diberi nikmat,nyawa dan tubuh badan ini,terima kasih buat semua yg memberi ucapan dan doa,moga semua doa kita dimakbulkan Allah,moga sama2 diberi kebahagiaan,keberkatan,kejayaan dari dunia ke akhirat.
AKU DAH 29 TAHUN!

Friday, June 26, 2009

20062009

salam semua,lama dh tk bermadah di sini,ha...apa maksud tepak sirih di atas tu?besar maksudnya dalam masyarakat melayu...tak lain dan tak bukan disediakan khas utk tujuan meminang anak dara org...memang bkn adat islam,adat melayu semata2,dulu jd makanan org dolu2,now org tua pun tak makan sireh pinang ni..kita warisi semua ni dr asal usul keturunan n budaya hindu yg mula bertapak di tanah melayu sebelum kedatangan islam lagi,jd tidak la membawa makna apa2,apatah lagi mengikut budaya hindu,nauzubillah,sekadar penyeri dan lambang tidak melayu hilang di dunia....
ini lah 7 bekas hantaran bertemakan "kuning diraja" dan konsep traditional,namun dikontempkan ia menjadi sebegitu rupa..makanan yg banyak,meminang jer kan....
maka,pada pagi sabtu 20062009,diringi hujan renyai dari Bukit Mahkota,Bangi dan elok2 selesai hujan di Shah Alam Seksyen 28, maka hadirlah seramai 20 org rombongan bertemakan "kuning diraja",walau tak semua pakai..yg mana baru beli,baru buat,tq so much,tuhan saja dpt membalas..baru sedondon dgn 7 hantaran berbalut kuning tu,yg dtg lambat ada 4org,so jumlah semua termasuk sy 26org..janji 25org saje..sorry ye terlebih sorang driver..hehehe
rombongan diketuai oleh papa angkat sy En.Ismail Atan,org Aloq Staq,pandai dia berseloroh,dia biasa dgn majlis2 ni,trainer dkt MAS dulunya,pernah jd trainer di Etihad,Iran...so beri kepercayaan pd dia je la...kejap je depa bincang...dlm 30minit je kot
maka mamaku menjalankan tugasnya,menyarungkan cincin risik serentak dengan cincin tunang,terima kasih mama...
lepas selesai upacara sarung cincin,depa pun call sy,apa lagi,makan la,tibai cukup2,memang lapar,tgh hari plak tu,makanan cukup sedap,masak sendiri,gotong royong jiran tetangga,mcm kenduri nikah kawin dh,maklumlah mamanya geng2 surau,so meriah,naper ada khemah?ye la rumah tak besar mana,semua tak leh masuk,nanti org tak selesa katanya,so nak jemput org makan bg la org rasa selesa skit...terima kasih mak salmah yg sudi hadir dgn anakanda ali taruddin...
kiranya comfirm la diriku ada yg punya,diriku tunangan orang,bkn tunggangan org k..hehehe...naper tak pakai baju melayu???coz malu..tk mau nmpak mcm dh nak nikah,ikutkan tak mau dtg,tp semua tak tau rumah,so kena la dtg gak...

insyaAllah mereka inilah tanggungjwbku yg akan dipikul,menjaga kebajikan mereka yg paling utama,Ya Allah,jadikan aku anak yg soleh,agar aku dpt balas jasa mereka,walau tidak terbalas olehku,tq mama,abah,pakcik,makcik....

antara rakan yg hadir,muaalim,lin,syeeda dan fakhri dari Bimmerianz Club,korang bila lagi???

terima kasih pada semua yg terlibat,moga Allah sahaja dpt membalas,mudah2an dipjgkan jodoh,dipermudahkan rezki,diberi kebahagian,kejayaan dan keberkatan dari dunia ke akhirat,amin

Saturday, May 30, 2009

MAJLIS PERLANCARAN PROGRAM LAMBAIAN KAABAH PERNIM

salam buat semua...Jumaat 29May09,sy ada tugas khas,sama2 membantu rumah perlindungan anak2 HIV/AIDS Nurul Iman (PERNIM) di Kg Cheras Baru,sempena Pelancaran Program Lambaian Kaabah PERNIM dan Perasmian Butik Norlina utk tolong dpt dana for anak2 n family rumah ni,mcm biasa sy jd emcee la utk majlis tu...
alhamdulillah,sejak kenal Hjh Norlina (mama),dia slalu contact sy minta tolong arrangekn apa yg patut for rumah perlindungan ni,memang byk bantuan dpt,sy pun bkn ada byk duit nk hulur,so sumbangla tenaga...tu banner program lambaian kaabah pernim..kira promote la skit nama kami utk bw depa 4org p umrah 2-14jun ni

tgk la sapa yg rasmi,grandpa kpd arjuna iskandar bin azreen tu...

mama Norlina ditemuramah wartawan,tetamu dan sahabat handai

anak2 ni dilatih dgn disiplin dan kasih syg yg kuat,semua take care adik beradik seperti sedarah sedaging,tidak bergaduh,kita adik beradik satu mak bapak pun gaduh gak kan?..sapa nk bodyguard contact depa ni,future la,hehehe

tgk tu,smgt,tak padan dgn kecik,kalau nak tau,ada yg HIV positif sdg ber Tae Kwan Do ni...tp dia sihat,takda beza pun dgn org lain

tgk la,selamba jer pecah papan tu,pergh..dasyat la

Pn Hajah Norlina Binti Hj Alawi,Pengasas / Yg Dipertua PERNIM

antara anak2 pernim yg turut sama,ramai lagi dlm rumah tu,baby2 tgh tido

baru 4 hari baby girl ni,so cute,lena dalam pelukan ku,tiada bapa,ibunya ada...walaupun begitu,ibunya sdg dlm proses kembali ke jln yg benar,alhamdulillah,di didik dgn baik,dan terus berbakti kpd rumah pernim,sy mintak nk jaga anak ni,ibu dia tak bagi....

butik dirasmikan,boleh dtg dptkan busana muslimah,harga rendah disamping dpt derma kepada anak2 yatim...fisabilillah,tuhan saja yg dpt membalas amal jariah anda

sesi bergambar..sy takda la coz sy amik gambar,nanti masuk paper kot gambar ni,wartawan sinar ada hari tu...hj hashim,shahir n lukman dr harmony excellence pun ada..hehehe budak opis saya

amboi,try kak jgn tak try,sesiapa yg yg menolong boleh la dtg ke sini,dkt jer kat cheras.....p website www.pernim.org tak pun u all semua click gambar hjh norlina kat main page blog sy,terus link dgn web tu k...
hanya 3 perkara yg kita bw selepas mati...
1)amalan yg baik,atau ilmu yg disampaikan dan berterusan
2)doa dari anak2 yg soleh
3)sedekah jariah