Friday, January 30, 2009

Unik ke Singapore?

Salam semua...tau tak,masa cuti pjg raya cina,sy tak tau nak ke mana,sehingga sahabat baik sy n his wife buat rancangan utk masuk singapore,so sy terus bersetuju...so kami decide pergi 4org dgn menaiki kereta sy..pd mulanya nk park kt JB jer,tp after sy call tanya member2 di JB,kata depa senang je masuk drive singapore,Penang lg susah...hehehehe..dgn confidentnya sy pun decide nak masuk n drive sendiri buat pertama kali.

pada hari Isnin 26Jan09 jam 9.20pm,berada di dpn umah sham,biasa la collect pengantin baru ni...baru ke?emm dah 5bulan nikah,dh ada isi pun..hehehe..tp tak terus bertolak,p tolong beli mknan utk abah sham ni,sian dok sorang2,so p la NZ wgsa maju then hantar mknan then baru bertolak...ke shah alam nk amik sorang lagi...
sampai shah alam dlm 10 lebih,mkn biskut cicah nescafe,kul 12am Selasa 27jan09 keluar rumah menuju ke rumah bonda sy di Bukit Mahkota,Bangi....(byk persinggahan ni),sembang lagi,mkn kuih,minum nescafe lg,then kuar umah jam 1.30am,terus masuk hway PLUS

then rehat di RnR Ayer Keroh...lebih kurang jam 2lebih....lepak lama2,memang nak bazirkan masa supaya nak sampai di border time awal pagi....after sambung perjalanan,berhenti lagi utk buang air2 yg tak diingini...hingga la jam 5lebih berada di border melalui tambak johor ke woodlands...

memang tak pernah drive sendiri,mujur tak byk kereta (bleh kata takda langsung) smpai immigration officer singapore tu layan kami,ajar isi borang while berada dlm keta di tepi kaunter tu..if keta byk mampus dia tak layan punya,very peramah n helpful....unik sungguh singapore ni..hehehe,then dpt tau kena bli autopas,ala2 touch n go la...10 dollar,after reg keta,then masuk dgn selamba menuju ke orchard road

drive dgn confident tanpa peta,memang pusing2 byk kali tempat yg sama,jln tak susah cuma semua sehala,so if terlepas kena pusing jauh,akhirnya jumpa hotel,tp tak leh check in lagi coz awal pagi...kami habiskan masa p bfast,singgah masjid bencoolen,buat la solat sikit,ramai geng tabligh berbangsa india n pakistan



then masa pun makin berlalu,kami check in n rest sampai ptg coz tak puas tido dlm keta,after that kami round2 kota singapore ni,p mkn nasi beriyani di singapore zam zam restaurant,aduh sedapnya,murah,byk..puas hati makan 4org,2beriyani ayam,2murtabak ayam n daging yg besar,4air tin,hanya 23.80 dollar...puas hati...pastu p tgk singapore flyer (mcm eye on malaysia tu)..katanya baru bukak,berapa hari ditutup ada prob teknikal,siap kena buat bantuan menurunkn passenger oleh bomba depa hari tu...kami syg duit,tak mau naik,mahal benor,baik makan,hehehe


after penat meronda d segenap penjuru kota singapore ni,kami balik rest,punya penat smpai kul 9pm tido..konon nk p shopping,haram....terbabas,then siap2 n terus kuar menikmati malam di singapore di Clarke Quay....rata2 masih tutup cuti raya cina tp ada yg beroperasi,menurut kat sahabat sy,tmpat ni lengang ketika kami di situ,patutnya padat dgn umat manusia utk berhibur....yg menarik perhatian sy di sini,sebuah pub bernama Clinic,pengunjung dihidangkan dgn air kencing setan tu n ntah ape2 minuman dlm picagari (ala yg guna nak suntik tu) dan dalam botol drip or beg darah mcm pesakit yg kena tahan wad tu,tp takda la depa cucuk kot bdn,masuk mulut la...tp tak nampak pun nurse2 yg jaga depa


pastu kami menyaksikan 3org gadis,2 filipino n 1 minah saleh dicampak ke langit sambil menjerit bagai nak gila,gila la depa ni,eeeyyyyy uniknya singapore!!!



after penat meronda malam,balik tido...sok pagi bgn,ronda2 di orchard road,kedai dah byk bukak,bli baju sorang selai...then dlm kul 3.40pm 28jan09 kami menuju ke woodlands,kuar dr singapore jam 4lebih...terus ke danga bay(teringat masa jd dancer ukm),singgah ke Iskandar Investment,hantar company profile,then ke kulai (felda sg sayong) umah pakteh....sampai sana dijamu dgn makanan yg dimasak panas2 (pakteh sy buka kedai makan)..so kenyang smpai tak terkata,singgah umah pak mertua pakteh,mandi,solat,mkn biskut kering,then balik,tu pun pakteh bekalkan burger ayam 4biji,baik sungguh pakteh sy ni..hehehehe,maklum la anak sedar lama tak jumpa n tak dtg umah dia...
kesimpulannya..drive masuk singapore senang,tmbah lagi time public holiday,jalan elok,tak mcm kl,lopak2,lubang2,jahanam keta,nyampah....org singapore disiplin kuat,coz semua undang2 dikuatkuasakn dgn denda,salah denda,mahal plak tu,so semua ada kesedaran,tak pernah tgk acccident kt sana,dh masuk singapore 4 kali dh..negara kecik yg takda apa,tp disebabkan byk duit,mcm2 depa buat nak tarik org ramai dtg,itu la sebabnya jd unik,terpikir if malaysia bleh buat jd mcm town singapore,perghhhh,sungai2 ada boat2....sungai singaopre tak la bersih mana tp depa beri keutamaan,sampah2 tak byk...itu yg bagusnya kat singapore,yg lain MALAYSIA still d best country!!!!


Wednesday, January 14, 2009

PAKEJ UMRAH DAN UPAH/BADAL HAJI/UMRAH TAHUN 1430H/2009M

ANDA BOLEH JUGA MELAWATI

www.hajiumrah2u.blogspot.com

di sana tertera nama dan nombor telefon waris/pengupah yang melaksanakan upah/badal Haji & Umrah dengan saya pada tahun 2008M/1429H

BLOG KHAS UNTUK PAKEJ UMRAH,UPAH/BADAL HAJI & UMRAH DAN YANG BERKAITAN DENGANNYA....

PAKEJ UMRAH MUSIM SEJUK, DISEMBER 2009 MENGGUNAKAN VISA ZIARAH

16-29 DISEMBER 2009 (14 HARI 12 MALAM) MALAYSIA AIRLINES RM6400

HOTEL MADINAH -AL SHOURFAH / DURRAT AL FAYROZ / SETARAF -50-100M TO MASJID NABAWI
HOTEL MEKAH - DAR AL GHAZZA (DPN MASJID KUCING)/AL JOUD - 200-250M TO MASJID HARAM



Borang Pakej Umrah Page 1- Borang Pakej Umrah Page 2

Borang Upah/Badal Haji / Umrah

Salam pada semua, kepada yg berhajat utk menunaikan ibadah Umrah pd tahun ini, juga utk melakukan upah haji / badal haji bg mereka yg telah kembali ke rahmatullah atau yg uzur, boleh menghubungi sy di talian 0192237048. Sila rujuk pd borang2, senarai jadual penerbangan dan harga pakej. Tiada kos tersembunyi, harga termasuk visa,tiket,hotel,makan,mutawif dan pengangkutan

KEISTIMEWAAN PAKEJ UMRAH INI:


  1. Harga berpatutan
  2. Perlindungan insuran Takaful Malaysia Sdn Bhd
  3. Kursus Umrah di Madinah
  4. Mutawwif yang berpengalaman di Makkah dan Madinah
  5. Hotel yang berhampiran dengan Masjidil Haram (200-250m),Masjid Nabawi (50m)
  6. Makanan ala melayu 3x sehari buffet
  7. Air Zam Zam,beg galas,beg sandang,buku panduan umrah diberi percuma
  8. Turut menyediakan khidmat tunjuk ajar umrah utk setiap kali melakukan ibadah umrah
CARA MEMOHON DAN PEMBAYARAN:
  1. Lengkapkan borang (sila "click" pada borang Pakej Umrah page 1-2 dan cetak)
  2. Membuat bayaran deposit ke akaun ANH GEMILANG - MAYBANK - 5648 1000 4138
  3. Fax borang dan slip deposit tunai / cek ke 03-4142 4926 atau poskan kepada alamat: 1A Jalan Wangsa Melawati 4,Wangsa Melawati,53300 Kuala Lumpur atau email ke azreen.m.nasir@gmail.com
  4. Resit rasmi akan dikeluarkan oleh Harmony Excellence selepas saya dapat mengesan bayaran yang dilakukan

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN UNTUK VISA UMRAH:



  1. Pasport yang sah laku 6 bulan sebelum tarikh penerbangan
  2. 4 keping gambar berukuran 4cmx6cm berlatar belakang putih,tidak boleh memakai songkok /serban bg lelaki,tudung bewarna cerah bg perempuan
  3. Buku kesihatan / surat pengesahan mendapatkan suntikan meninggitis atau ACYW 135
  4. 3 x Salinan kad pengenalan dan surat kebenaran suami / anak yg berusia 18 tahun ke atas bg perempuan tanpa muhrim / tidak pergi bersama suami / kematian suami atau 3 x salinan sijil nikah bg yg pergi bersama suami
UPAH HAJI / BADAL HAJI = RM1700 seorang (satu haji dan satu umrah utk seorang,sijil dari Makkah dan hadiah iringan akan diberikan-rujuk topik Upah Haji/Umrah 2008 dlm blog saya)
UPAH UMRAH = RM380.00 utk seorang

lawati www.hajiumrah2u.blogspot.com untuk mengetahui kelebihan/fadhilat dan perkara2 berkaitan badal / upah haji

TENTANG UPAH HAJI / BADAL HAJI

SYARAT UPAH HAJI/BADAL HAJI
1) Orang yang hendak dikerjakan haji untuknya telah TIDAK berkemampuan mengerjakan haji kerana telah meninggal dunia atau sakit yang tiada harapan sembuh yang menyukarkan pergerakan untuk ke Baitullah.

2) Orang yang mengerjakan haji pula TELAH mengerjakan haji untuk dirinya sendiri.
3) Mengerjakan SATU haji untuk satu orang sahaja pada satu-satu tahun.

PERLAKSANAAN UPAH HAJI
1) Wakil mencari orang yang mengerjakan Upah Haji/Badal Haji dari kalangan orang dipercayai iaitu orang Arab berketurunan Patani, Para Tahfiz/ Pengajar dan Ustaz yang menetap di Kota Makkah Al-Mukaramah yang mempunyai pengalaman luas dalam mengerjakan Haji dan Umrah.
2) Wakil akan menghubungi Pengupah setelah selesai, menyatakan tentang Badal Haji yang telah disempurnakan di Tanah Suci pada musim tersebut.
3) Sebagai tanda Upah Haji/ Badal Haji, wakil menyediakan tanda seperti SIJIL dan HADIAH yang berupa Sejadah/Tasbih/Tudung/Kopiah & Minyak Attar.

CARA MEMOHON DAN PEMBAYARAN:
1) Dapatkan borang Upah Haji dari wakil anda dan lengkapkan borang tersebut atau "click pada borang upah Haji / Umrah
2) Borang hendaklah dikembalikan kepada wakil kami seperti yang tertera.
3) Bayaran hendaklah dijelaskan sepenuhnya semasa lafaz akad
4) Sekiranya penyerahan wang dalam bentuk cek, lafaz akad akan dilakukan selepas cek ditunaikan.
5) Bayaran UPAH HAJI untuk seorang adalah RM 1,500.00 (Ringgit Malaysia Satu Ribu Lima Ratus Sahaja). Bayaran ini meliputi satu upah HAJI dan satu upah UMRAH. Resit bayaran akan diberi.
6) Sedikit daripada wang tersebut akan di salurkan untuk pembinaan Madrasah agar impaknya (pemberiannya) itu berpanjangan dan berterusan pahalanya kepada si mati.
7)Urusan akad boleh dilakukan melalui telefon sahaja

Kepada waris-waris yang berminat untuk mendapatkan borang upah haji sila hubungi Azreen di talian 0192237048, atau email azreen.m.nasir@gmail.com atau fax 03-41424926

contoh sijil Upah Haji / Badal Haji / Upah Umrah

HOTEL DI MAKKAH (AR-RAWASI atau setaraf - 3star - 200m dari/ke Masjidil Haram)



HOTEL DI MADINAH (DALLAH TAIYIBAH/ALMANAZELI atau setaraf-4star-50m dari/ke Masjid AnNabawi


www.hajiumrah2u.blogspot.com

PELUANG UNTUK BERBAKTI / BERIBADAH UTK SAHAM AKHIRAT KELAK:

Pihak kami mengalu-alukan penglibatan sesiapa sahaja dr badan2 berkanun /swasta/pertubuhan/persatuan/NGO,individu yg mana ingin berbakti dengan cara menderma / memberi sumbangan / sponsor mereka yang fakir miskin / ibu tunggal / anak yatim yg ingin menunaikan ibadah umrah/haji...tidak terhad kepada berapa jumlah sumbangan anda, hanya niat yg diperlukan utk usaha ini...moga setiap sen yg anda sumbangkan mendapat ganjaran yg berlipat ganda dr ALLAH SWT...

Kami juga sedang berurusan dgn beberapa rumah perlindungan utk anak-anak yatim,ibu tunggal dan sebagainya,juga mencari mereka yg fakir miskin utk menyempurnakan hajat dan niat mereka,semoga dgn memudahkan mereka,ALLAH akan memudahkan kita..InsyaAllah

www.hajiumrah2u.blogspot.com

Tuesday, January 13, 2009

Teater Muzikal Impak Maksima


Salam,sememangnya teater ni dah lama berlalu pd bulan Nov 08 yg lepas,walaupun hadapi pelbagai kritikan,cemuhan,kutukan,ujian,dugaan,namun berjaya dipentaskan dengan hebat disulami ucapan tahniah,pujian,sokongan,dorongan...tahniah pada ahmad idham,abg den wahab,kak nora,pelakon2 n crew semua....SYABAS N TAHNIAH coz tahun ni dijemput membuat pementasan di SINGAPORE pd hujung thn ni if tak silap...abg den jgn lupa m.c tetap ni tau...hehehehehehe

Upah Haji / Umrah Bagi Musim Haji 2008 / 1429


Alhamdulillah, for the 1st time doing this business n memegang amanah yg besar,harapan drp waris si mati atau yg mahu mengupah bg diri yg uzur....sebanyak 153 nama almarhum/mah dan badal haji telah sempurna dilakukan,thanx to cikgu hashim..ooops sudah bergelar Tuan Hj.NorHashim Abdullah, yg telah menunaikan ibadah haji dan membawa amanah2 ini utk disempurnakan oleh wakil2 kami di tanah suci....so pada meraka yg terlibat,sy pohon tempoh 2-3minggu utk tujuan penghantaran sijil dan hadiah iringan dari Makkatul Mukarramah. Cth sijil dari wakil upah haji di Mekah ada dilampirkan.