Monday, April 27, 2009

Umrah





Salam buat semua,Alhamdulillah,my 1st baby,my 1st project bw jemaah ke Tanah Suci berjaya,berkat doa semua,segalanya lancar,ujian tetap ada namun tabah menghadapinya,bermula seawal jam 12tgh hari pd 8apr09,kami berada di KLIA utk urusan check in luggage,lancar semuanya dan berlepas pd jam 3.40ptg
tiba di airport jeddah kira2 jam 7.40malam,selesai urusan imigresen dan sebagainya,kami terus menaiki bas menuju ke kota nabi,madinah al munawarah,perjalanan mengambil masa 5jam lebih,berhenti rehat utk ke toilet dan sebagainya,tiba di madinah lagi 30minit nak masuk waktu subuh,kelam kabut sy bg bilik pada jemaah,yg mana tak sempat,after subuh sy usaha mereka masuk bilik,kemudian berehat la mereka semua,2malam di madinah,sempat semua jemaah bersolat,berdoa di raudhah,tmpt yg mustajab doa,taman syurga seperti mana dikatakan Rasulullah SAW,"sesungguhnya dr mimbarku ke rumah ku adalah taman syurga iaitu raudhah".sebelum bertolak ke mekah,kami ziarah d jabal uhud tmpt berlaku peperangan uhud di mana bapa sedara muhammad saw,saidina hamzah asadullah (singa Allah) syahid bersama lain2 pejuang islam,kemudian ke masjid quba,masjid qiblatain(pertukaran kiblat dr masjidil aqsa ke masjidil haram),pasar kurma dan perjlnan diteruskn ke Bir Ali utk miqat umrah.
perjalanan lama,panas,kira2 5jam,namun jemaah tenang sambil bertalbiah menuju kota suci mekah,tanah haram,kira2 jam 11mlm kami tiba di pintu hotel,kelihatan masjidilharam tersegam indah dgn pembinaan2 utk meluaskan n membesarkan kwsn masjid,punya la ramai umat manusia seperti nak menyambut ramadhan.
selesai urusan check in bilik,jemaah ikut mutawif yg dilantik menunaikan umrah kali pertama,alhamdulillah selesai ibadah yg pertama.Begitu la seterusnya kehidupan dan rutin para jemaah,setiap waktu solat fardu di masjidilharam,yg mana larat berkali2 melakukan umrah,demam selsema perkara biasa,membeli belah dan sebagainya. satu pagi diperuntukkan utk ziarah tmpat2 bersejarah dan tmpt2 biasa dikunjungi oleh jemaah haji spt padang arafah,jabal rahmah,dsbnya.
tiba 22hb,hari terakhir kami di mekah,kami melakukan tawaf wida' bersama-sama sblm meninggalkn kota mekah,menuju ke jeddah,kemudian singgah di masjid terapung di jeddah,melawat masjid qisos(tmpt melaksanakn hukuman qisos spt pancung kepala,potong tangan dsbnya).jam 3,30ptg kami sudah berada di airport jeddah,jam 4.30 sy check in semua brg n air zam zam jemaah,jam 7mlm kami berada di ruang menunggu sblm naik ke pesawat,jam 9 mlm kami menaiki pesawat airbus 330 MH151 Jed-Kul.Alhamdulillah tiba di KLIA jam 11.15pagi,setel keluar semua brg2 jam 12.15tgh ari.
sahabat2 boleh melihat gambar2 yg sy ambil di madinah n mekah spjg trip ni di :

Saturday, April 4, 2009

Celebrate 1st Birthday Cousin Arjuna Iskandar





salam semua,pada 04/04/09,sy bw anakanda sy arjuna iskandar ke 1st bday party cousin dia aryan zacharia di Kelab Tasik Putrajaya...memang kehadiran arjuna wajib dan arjuna pun nak sgt pegi coz dia yg sibuk nk blow the candle,katanya "baby aryan cant blow ayahanda....."tgk la bday boy mummy dia dukung,while arjuna di belakang andrea (kakak bday boy tersepit)

dalam pada sibuk sbg Naib Presiden UMNO yg baru,sibuk berkempen utk pilihanraya kecil,grandpa sudi luangkan masa yg byk dgn cucunda tercinta,tak pasal2 dua budak ni tiup kek bday...padahal bday ntah bila2 ntah..hehehehhe...cute sungguh

jumpa ramai ahli keluarga yg dah lama tak jumpa...akhir kata,tq wawa n echamp coz jemput ayen,nyza n arjuna..hehehe..happy bday aryan..ayahanda ucapkan aryan menjadi anak yg soleh,berguna utk agama,bangsa dan negara...bahagia n berjaya dunia ke akhirat